NM for par, første dag

På Storefjell har parfinalen startet. Etter første dag leder Stian André Evenstad og Espen Larsen foran Sam Inge Høyland- Jo Arne Ovesen med Ståle Digre-Olav Ellingsen på 3.plass. Det er spilt 22 runder av ialt 53 (54 par).

Resultatene finner du her. En egen side for parfinalen på NBF sine sider finnes her. 

 

Stian André (t.v.) og Espen i tet på Storefjell

 

The dream is alive...

Det har de siste tre, fire årene vært slagordet til laget fra New Zealand som spiller i Bermuda Bowl, mest for å holde motet oppe når det går dårlig, men laget fortsatt ikke er helt akterutseilt. Så lenge det er håp må man tro på det.

For Norge OPEN og LADIES er drømmen i ferd med å bli en realitet.

I OPEN hvor Norge ligger på 7.plass er det over 8 VP ned til den triste niendeplassen, det første laget som ikke går videre.

I dameklassen har Norge nesten 14 VP å gå på til Sverige som i øyeblikket ligger på 9.plass.

Det begynner å se lysegrønt ut i alle fall, men avansement er selvsagt langt fra sikret med fem kamper igjen å spille. I begge klassene spiller Norge morgenkamp mot USA 1. I Bermuda Bowl er de det suverene lederlaget, og begge disse spennende og svært viktige kampene blir overført på BBO.

New Zealand har gjort et formidabelt comeback etter starten hvor det så helt håpløst ut med plasseringer omkring 22.-23.plass i runde etter runde. Det begynte å bli nesten pinlig, men så snudde det. Før de siste fem kampene ligger vi som nr. 10. Det er dog en ganske stor margin opp til 8.plasserte England, nesten 23 VP som blir tungt å hente inn. Vi har tre middels lag igjen, men så skal det avsluttes mot Nederland og Italia på søndag. Så sjansen for avansement er ikke særlig stor, men «the dream is alive». I de to foregående mesterskapene snek New Zealand seg gjennom til sluttspillet uten å ha vært særlig nære før siste dag, men da hadde vi enklere motstand mot slutten.

Vi fikk to pene seiere i går mot sterke Polen og USA 2. Mot India som ligger under middels ble det tøffere. Her et spill som kunne vippet begge veier før det ble nesten uavgjort:

Whibley-Brown (NZ) meldte 6 ruter med øst som spillefører, litt spesielt med 4-4 tilpasning i en minorfarge når de har nikorts majortilpasning. Men det er en ok kontrakt, og om ruter sitter 3-2 kan hjerterfargen gi avkast for kløver slik at det ikke bli noe kløvervalg. Whibley fikk spar dame i utspill og trumfet. Som han sa, han visste ikke hva som var riktig plan her, men la ned ruter ess. Damen kom deisende, en god nyhet! Nå fant han et fint safetyplay da han spilte seg over på kløver ess og dro hjerter knekt som fikk seile, altså i første hjerterrunde. Hvis finessen ryker har han kontroll. Mer sparspill kan trumfes, syds fire trumf tas ut, og hjerterfargen gir nok stikk. Her stod hjerter knekt, og da kunne han ta ut trumfen og ta alle stikkene for +940.

Ved det andre bordet var inderen på østs plass i 6 hjerter etter at jeg hadde meldt spar som nord og makker støttet til 3 spar underveis. Spar dame ut ble trumfet før spillefører la ned A-K i hjerter. Han spilte en tredje runde trumf til damen. Jeg hadde ikke noe behagelig skift, men måtte spille ruter dame som han uansett vil finne. Det kokte ned til et kløvervalg. Slik spillet gikk fikk han greie på at jeg hadde seks spar som sammen med tre hjerter og en ruter gir tre kort i kløver. Dermed visste han at syd hadde fire kløver og på en måte er litt favoritt til å ha et bestemt kort i den fargen (dvs. damen). Jeg tror han tenkte i nesten ti minutter før han tippet kløveren korrekt og noterte +980, 1 IMP til India.

I Norge sin Bermuda-Bowl kamp mot Italia var 980 uavgjort spill (Kvangraven-Tundal hadde +980) og omtrent halvparten av parene hadde meldt slem i den klassen. Ingen gikk bet i 6 hjerter! I Norge-Danmark (damer) var også vunnet hjerterslem uavgjort spill, Øigaarden-Grude noterte slem for Norge. Også i den klassen var det ganske vanlig å være i slem med tolv stikk. Spillet føltes veldig spennende ut ved vårt bord, men resultatene i begge klasser sier litt om nivået. I senior- og mix-klassen var det noen færre slemmer, og noen flere som gikk bet.

Sorry, Norge

Runde 14 i Bermuda Bowl var den eneste kampen jeg på forhånd sa jeg ønsket Norge skulle tape, for det var mot mitt eget lag New Zealand.

Vårt lag startet turneringen fryktelig, men kom bra tilbake før vi skulle opp mot mine landsmenn. Og det gikk kiwienes vei. Kampen endte som de fleste nok har fått med seg med 30 IMP seier i favør New Zealand. Det var et ubehagelig resultat for Norge som hele tiden har vært i posisjon til å kunne kvalle til sluttspill, mens nesten 17 VP bidro til at det fortsatt er et lite håp for avansement for New Zealand som ligger på 11.plass før fredagens spilling. Norge slo tilbake i runde 15 og ligger på 9.plass like bak Italia på 8.plass.

For å slå de regjerende europamestrene må man med et middels-lag være litt heldig. Det var vi i dette spillet:


Michael Whibley (øst) endte i 4 spar som nord doblet. Til 4 spar kunne ikke Ø/V komme ved det andre bordet da nord åpnet med 1 spar! Hvorfor åpne med 9 poeng? Sannheten er at nord trodde han hadde elleve, den hjerterdamen må nok ha blitt talt opp to ganger... Flaks, men på den annen side vil vel normalt ikke nord ha noe imot at motparten havner i 4 spar?

For Norge sitt Ø/V-par ble det ikke så attraktivt å være med etter nords bløff(?)åpning, og syd fikk spille 2 hjerter som gikk en bet. 

Whibley kom altså i 4 spar som nord doblet. Doblingen hjalp antagelig øst litt i spilleføringen. Ved en rekke bord var 4 spar kontrakten og ingen andre enn Whibley vant den. Ruter ut fra syd var ikke det beste for motspillerne. Han vant med damen og tok to store kløver. Så avblokkerte han ruter knekt før han spilte hjerter til esset. To store ruter tok stikk da nord hadde fire av den sorten og syd ikke hadde trumf! Trumfsitsen var dermed klar og en hjerter ble stjålet. Dermed hadde spillefører åtte stikk og måtte få to trumfstikk til. Kontrakten ville blitt vanskelig å vinne med hjerter ut.  

Pluss 790 til NZ og -50 ved det andre bordet var verd 12 IMP.

Whibley følte kanskje at han fløy høyt på det tidspunktet i kampen, og han ble nok litt overmodig i neste spill da han hadde fått utlevert en fin 6-5 hånd i major. Da ble han straffet og måtte notere -1100! Kampen var jevnere, men mot slutten var det NZ som plukket flest IMP.

I et tidligere spill stoppet Brogeland-Lindqvist litt overraskende i 3 hjerter hvor utgang så bra ut, men det var bare ni stikk da forsvaret kunne få en kløverstjeling. Det norske paret hadde altså gjort det riktige - i teorien. Ved det andre bordet var NZ i utgang, men da det ikke kom kløver ut fikk ikke forsvaret stjelingen og utgangen føk hjem - utgangsving til New Zealand.  

VM, torsdag morgen: bare et feilskjær?

Både det norske damelaget og gutta i Bermuda Bowl gikk på tap i morgenkampen i dag. Vi håper og tror dette var kun et feilskjær og at de norske lagene holder seg der oppe blant topp-8. I Bermuda Bowl spiller de nå den kampen jeg håper Norge taper....for i skrivende stund møter Norge mitt lag New Zealand. Jeg sitter 12på benken" og følger med på BBO og i live-updaten. Norge damer spiller mot Skottland i en BBO-overført kamp. 

Mot damene ledet Skottland etter noen få spill før dette deilige spillet kom:

Gunn Tove Vist kunne benytte seg av en spesialkonvensjon mot nord sin 1 grand, 2 i major som viser firekorts farge og lang minor. Det bør være en hånd hvor man ville meldt inn 3 i i minor uansett, og dermed er det gunstig å få vist frem majorfargen på veien! Skottene kan kanskje ikke helt ha avalene i orden her? Syd bør ha en mulighet for å vise firekorts hjerter, for eksempel enkelt og greit en negativ dobling? Det fant imidlertid ut de hadde sparstopper, allright...så de prøvde 3 grand uten å bekymre seg særlig over GTV sin minorfarge. Og Gunn Tove spilte ut ruter dame som førte til at spillet var over på sekunder, seks ruterstikk og to ess til forsvaret, Norge +400. 

Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding fant frem til 4 hjerter etter åpning 1 kløver fra nord, og der ble det ti stikk og +620. Spillet ga 14 IMP til Norge som tok ledelsen i kampen. Kontrakten 4 hjerter ville dog gått en bet om det spilles ut kløver er imidlertid.

I Bermuda Bowl-kampen mellom Norge og New Zealand stoppet Brogeland-Lindqvist i 3 hjerter, forståvidt korrekt slik det satt, forutsatt at utspillet som beter kommer. Men New Zealand vant utgangen 4 hjerter og har tatt ledelsen 25-6 etter fem spill.

Følg med på mesterskapet, enten ved å følge kampene på BBO, eller følge live-updaten på VM-siden som du finner her.  

VM i Kina: Rekordscorer?

Det begynner å se lyst ut for de norske farger i OPEN og LADIES selv om det er langt igjen, kvalifiseringen er så vidt halvspilt. Begge lagene spiller veldig solid, og det er vanskelig å se noen svakhetstegn i det hele tatt. Ting kan snu seg fort, men jeg tror dette ordner seg og vi får to norske lag i sluttspillkamper i neste uke.

Kanskje tre?

Vel, det norske seniorlaget har slitt endel, men de ligger kun litt under middels så sjansen for avansement til sluttspillet er helt klart tilstede for dem også.

Rekord 1 (?) Tolle Stabell fortalte meg en gladhistorie fra onsdagens spilling.

Med Tolle (S) og Leif Erik (N) stampet Ø/V i 5 hjerter over 4 spar. Mot den doblede kontrakten kunne Tolle ha spilt ut spar dame som ville gjort at forsvaret får et voldsomt overtak siden de kan korte spillefører i trumf. Tolle valgte imidlertid å spille ut det normale, en liten spar. Da får spillefører en slags kontroll ved å legge liten slik at han får en sparstopper. Det blir fortsatt flere doblede bet noe som skjedde enkelte steder hvor Ø/V fant den veldig spreke stampemeldingen i hjerter (kløverkontrakt er en del bedre).

På liten spar i utspill gjorde imidlertid spillefører en feil da han forlangte kongen. Leif Erik vant med esset og tok for hjerter konge, så mer spar. Nå måtte spillefører ha gått på kløveren med det samme og gitt opp håpet på særlig mange stikk for at det ikke skulle bli helt «katastrofe». Men da han slapp inn syd i trumf og ble kortet igjen ble det helt nitrist. Han var så definitivt "kort og rar". På et tidspunkt mot slutten av spillet mente spillefører han kunne claime at han gikk bare tre bet, men det var ikke riktig... Da røyken hadde lagt seg var han gått syv doblede, +1700!

Om ikke det er rekord er det kanskje turneringsrekord i antall doblede da det jo var utenfor sonene, og syv doblede bet i en stamp mot en vanlig utgang er ikke dagligdags kost.

Rekord 2 (?) Mot oss (NZ) gikk Ø/V -1100 i samme kontrakt. Det skjedde i den merksnodige kampen mot Marokko hvor jeg tror vi satte en rekord i vinnerscore (VP). Marokkanerne kom nemlig 39 minutter for sent til start. Hadde det tippet 40 minutter ville det ikke blitt noen kamp. De rakk akkurat å få spille, noe de i ettertid heller kunne tenkt seg å la være. Og de fikk maks straff for å komme for sent, - 7VP. Da det soleklare bunnlaget var veldig gavmilde også i selve spillinge endte kampen med 100-2 IMP som er 20-0 i VP, men det offisielle resultatet er altså 20-minus 7 VP!

Etter den grusomme starten på turneringen vårt lag fikk har vi samlet oss litt og fikk tre seiere i går. To var mot ganske svake motstandere, og i siste kamp mot erkerivalen Australia hadde vi dem litt i kne før de vant et stort spill til slutt og det ble en knepen seier til New Zealand. Australia ligger omtrent på vippen i forhold til topp-8 etter en god første halvdel av kvalifiseringen. Etter fjerde dag har New Zealand klatret til 13.plass, og selv om det ikke er sannsynlig å kvalle fra det utgangspunktet er ikke avstanden opp helt umulig.

VM i KINA, dag 3: Tøffe tak

Svenskelandskampen

I VM spilles i skrivende stund dag 3, og nå er lagene kommet omtrent en tredel ut i kvalifiseringen. Det er lenge igjen så mye kun snu opptil flere ganger, men Norge er absolutt med i OPEN og LADIES. De norske veteranene ligger litt under middels.

Midtkampen i Bermuda Bowl tirsdag er «hatoppgjøret» mot Sverige. Den startet nettopp på dramtisk vis:

Ved det bordet Norge satt Ø/V spilte Terje Aa ut en stor hjerter mot 3 grand før han skiftet til spar 8. Spillefører kunne tatt åtte stikk, men han prøvde liten ruter til damen og kongen. Da ble det to bet,+100 til Norge. Motspillet (sparskiftet) var nødvendig for å sikre bet i 3 grand.

Som du ser var det mer dramatikk og større score var en mulighet da Nystrøm doblet 3 grand og han ikke fant sparskiftet! Etter en stor hjerter i utspill skiftet han til kløver konge. Nå var det åtte toppstikk og kontrakten kunne vinnes ved å tippe ruteren. Brogeland spilte imidlertid liten til ruter ess fulgt av liten til damen da han ikke unaturlig satset på ruter konge hos dobleren. Da ble det en doblet bet, -100 og et av disse «kjedelige», uavgjorte spillene!

Med riktig rutervalg etter det motspillet ville den doblede utgangen føket hjem og gitt +550, dvs. 12 IMP inn. Men å treffe det rutervalget slik meldingene hadde gått var umulig.

Fra topplag til bunnlag på to år

Mitt lag New Zealand har fått en helt grusom start på dette mesterskapet. Det startet med en liten seier, men så kom fem klare nederlag og en plassering helt bak i køen. Det ble en liten oppmuntring i morgenkampen i dag med stor seier mot et annet bunnlag, Guadeloupe. Forhåpentligvis har det snudd litt for oss, men spillingen så langt har vært langt under pari. Det verste i tillegg til en del dårlig spilling i spill og motspill er slemstatistikken vår. På de to første dagene har vi tapt nesten 150 IMP på dårlige (og noen litt uheldige) slemavgjøreler samt noen hårreisende misforståelser i slemsonen. Sånn kan det ikke fortsette. Det er litt merkelig at et lag som var i kvartfinalen i siste bridge-OL og i semifinale i siste Bermuda Bowl ligger blant de 3-4 siste lagene. Vi håper selvsagt på å få vist andre takter og klatre mot middels etter hvert.

VM: EARLY DAYS...

…men for all del, en god start er aldri å forakte. Norge har som de fleste nok har fått med seg startet veldig bra både i OPEN og LADIES, og veteranene har kommet bra i gang med solide resultater etter tapet i første kamp.

Mitt lag i Bermuda Bowl, New Zealand fikk derimot en fryktelig start selv om det ble seier i åpningskampen. Så ble det to store tap, dog mot sterke motstandere (Sverige og USA), og vi plasserte oss i bunnstriden. Det er imidlertid spilt kun tre av i alt 23 kamper og en god dag kan endre bildet en hel del. Listen etter første dag sier ikke så mye - det trøster i alle fall vi oss med - siden lagene har hatt temmelig forskjellig motstand.

Alle resultater, bulletiner og informasjon finner du på mesterskapssiden, her.

I vår kamp mot Sverige ble vi overkjørt. Svenskene spilt så glimrende at det måtte bli et klart tap, og da våre spillere ikke spilte bra ble vi knust. Sjansen for et godt resultat mot USA 1 i kveldskampen var mye større. Der misset våre spillere flere sjanser og også tullet det til med å melde to dårlige slemmer som gikk bet.

I dette spillet vant Meckstroth (USA 1) en 3 grand mot makker og meg, en kontrakt hvor det ble bet ved seks av 24 bord. Og vår spiller var en av dem som gikk bet.

Kontrakten var altså 3 grand. Ved begge bord kom spar 4 ut til knekten og damen. Meckstroth banket ned ess-konge i ruter uten særlig betenkning. Hvis ruteren går er det selvsagt snakk om overstikk. Den ekleste sitsen er når ruter dame sitter tredje foran (hos øst). Hvis du da setter opp ruteren i fargens tredje runde ved å gi øst for damen kommer spar gjennom og kontrakten blir avhengig av kløverfinessen.

Her satt imidlertid vest med ruterstopperen. Amerikaneren spilte enkelt og greit nok en ruter etter å ha tatt A-K, og vest var inne. Øst hadde kastet styrke i hjerter i andre ruterrunde, og vest skiftet til hjerter konge. Å spille hjerter 8 er kanskje litt bedre motspill, da må spillefører fyke om med esset for å ikke slippe inn øst for tidlig, og det går bra siden forsvaret ikke har mulighet for å ta tre hjerterstikk slik det sitter.

Meckstroth stakk hjerter konge med det samme og spilte kløver dame fra bordet. Nå hadde han ni stikk og overganger begge veier, og vi kunne ikke få fatt i fem motspillstikk.

Ved det andre bordet spilte New Zealands syd ruter ess i andre stikk før han begynte å tenke. Nå låste han seg kanskje litt med det å tenke på den ekle sitsen ruter dame tredje foran, og han tok i tredje stikk kløverfinessen. Da den røk var det over. Spar kom tilbake og forsvaret satte opp fargen. Spillefører prøvde ruteren, men da det viste seg at vest hadde stopper ble det en bet og 10 IMP til USA 1. 

Uten å ha analysert så veldig mye på dette føles det vel litt som om det er feil å ta den kløverfinessen på det tidspunktet? Om den finessen går vil den jo lykkes senere også, selv om du må gi bort ruterstikk til øst først. Men selvsagt, om den tidlige kløverfinessen ryker og det kommer spar tilbake har du jo sjansen for å gjette ruteren ganske ofte, men ikke her hvor vest hadde sikker ruterstopper. Det er kanskje litt uheldig å gå bet i den 3 granden, men det er et faktum at det ikke blir poeng av gå bet i sånne kontrakter når du skal sammenlignes med Jeff Meckstroth... 

VM: Tøff start på kamp 2

Norge fikk en rakettstart i to av tre klasser da VM startet i Kina.

Både i Open og Dameklassen ble det store seiere, mens de norske veteranene måtte tåle et stort tap mot Taiwan som har med evigunge Patrick Huang. Han var med på det taiwanske laget som slo gjennom på slutten av 60-tallet (!), og Huang var bl.a. med på å vinne et overraskende sølv i VM. Han er fortsatt still going strong og er etter min mening fortsatt den beste spilleren Taiwan har.

For mitt lag, New Zealand ble det en knepen seier i en smårusten kamp mot Indonesia i åpningskampen i Bermuda Bowl.

Det kom et vanskelig spill allerede i det første spillet i runde 2.

Ved nesten alle bord meldte vest inn 1 spar og øst hoppet til 4 spar. Jeg liker godt Simon Ekenberg sine meldinger her selv om det gikk ut over mitt lag. Først 4 grand som sier han har to steder det kan spilles, ofte med seks ruter og fire kløver (melder normalt 5 kløver med 5-5 i minor). Hvis makkeren sier 5 kløver tar han ut i 5 ruter med dette og sier han har ikke kløver ved siden av, men hjerter og ruter. Idet nord støttet ruteren meldte altså Ekenberg 5 hjerter, og nå hadde han avgitt en kraftig sleminvitt som nord tok imot med de perfekte verdiene han hadde, og nord kunne jo se at syd måtte være kort i spar (trolig renons).

Mine lagkamerater ved det andre bordet klarte ikke å kopiere dette, 11 IMP til Sverige.

I Norges kamp mot Bagladesh var 480 til N/S uavgjort spill, og i Bermuda Bowl fant kun seks av 24 par frem til lilleslem. I dame- og veteranklassen var det kun noen får slemmeldere.

Svenskene dribler oss i starten av BBO-kampen, men det er mange spill igjen...

Du kan altså følge mange kamper på BBO, men det er også morsomt å følge live-oppdateringen som du finner på resultatsiden, her. 

 

 

BERMUDA BOWL TIPS

Her er mine tips for Bermuda Bowl som starter søndag i Wuhan, Kina.

Topp-3 kandidater: Italia, Norge, Sverige, Polen, England, Nederland, USA 1, USA 2.

Min ranking:

1. Italia

2. USA 1

3. Norge

Jeg tror på dette, men det er kanskje tipping litt mer med hjertet enn med hjernen? Norge kan om det klaffer godt gå helt til topps også, men med så mange knallsterke lag på startstreken vil en medalje være utrolig bra.

Jeg sier at tipset om norsk medalje er litt tippet med hjertet fordi det andre USA-laget, Polen og Nederland alle definitivt er på høyde med de tre nasjonene jeg har satt på topp.


Får vi se slike scener i Wuhan? (her fra EM i fjor)

Andre mulige medaljekandidater: Kina og Israel

Mulige sluttspill-nasjoner utover det er flere, og igjen med hjertet tar jeg med New Zealand som en kandidat til å kunne gå til sluttspill som vi gjorde i 2016 og 2017. Skal jeg være ærlig tror jeg dog det blir veldig vanskelig.

Russland og Australia vil også være der midt i haugen, og om et av de tre sistnevnte lagene har turneringen sin kan de kanskje blande seg inn på topp-8 mot slutten av kvaliken. Men med hele åtte klare medalje/vinnerkandidater på listen min og et par andre medaljekandidater har jeg allerede nevnt ti nasjoner som ganske klart må rangeres høyere, og da er det klart at for de øvrige blir det et usedvanlig trangt nåløye å bli på topp-8 i kvaliken. For mitt lag er vel det mer realistisk med en plassering på midten et sted, og over middels må anses som en bra prestasjon. Men alle turneringer lever sitt eget liv, og det er lov å være litt heldig også. Så «never say never»…

Tips for de lagene jeg først og fremst heier på er:

Norge: 3.plass

Sverige: 5.-8.plass (tap i kvartfinalen

New Zealand: nr. 12

Hva tror du? Og hva tror «stortipper» Nils Kåre Kvangraven?

Følg med på VM hvor Norge altså har med lag i tre klasser. Foruten i åpen klasse (Bermuda Bowl) stiller Norge med et godt forberedt damelag med ambisjoner om å gå videre til sluttspill, og det samme gjelder det norske laget i veteranklassen.

Følg med på VM! Det blir overføringer på BBO samt rapporter i NBF sin mesterskapsblogg som vil bli redigert av Kristian B. Ellingsen, samt noe rapporter også i min blogg, på BIN sin hjemmeside og på kvangraven.no. 

Klart for VM - hvem går til sluttspill?

44th World Bridge Championships spilles i Wuhan, Kina i tiden 14.-28.september. Det spilles i fire klasser: BERMUDA BOWL (Open), VENICE CUP (Ladies), SENIORS og MIXED. 

Mesterskapssiden med lagoppstillinger, systemkort, etter hvert bulletiner, resultater osv. finner du her.


Wuhan, hvor er det?

Jeg må innrømme jeg aldri hadde hørt om byen hvor VM skal spilles (Wuhan) før. Men det viser seg at det ikke akkurat er en liten provinsby på landsbygda et sted, men en storby med 11 millioner innbyggere (2018)!

Det er jo flere VM i bridge. Til det åpne VM (hvert fjerde år) kan man kan melde seg på uten å kvalifisere seg, og det er transnasjonalt (behøver ikke å spille med makker fra samme nasjon). Til World Bridge Games (bridgeolypiaden, også hvert fjerde år) kan alle nasjoner melde seg på uten kvalifikasjon, men hvor der er det lag med spillere fra samme nasjon (ett lag hver).

Det mesterskapet som nå skal spilles er nok det mest prestisjetunge, og det er nasjons-VM som spilles annenhvert år. Til dette mesterskapet må lagene ha kvailifisert seg i sin WBF-sone. Det er årsaken til at Norge aldri har deltatt i Venice Cup. Vårt damelandslag har i mange år vært jevngodt med Sverige og Danmark i Nordisk, og vunnet titlene der flere ganger. Men i EM har våre nabolands damer vært flinkere og kvalifisert seg ofte, mens Norge har falt utenfor. I fjor ble det medalje i EM og billett til VM!

Mine forventninger til damelaget:

Jeg tror de går til sluttspillet (de 8 beste av 24 nasjoner). Da er det vinn-eller-forsvinn, og alt kan skje. Hvis de greier nåløyet det er å kvalifisere seg vil det selvsagt bety endel hvem motstanderne blir i kvartfinalen.   

I åpen klasse - Bremuda Bowl - har jo Norge vunnet en gang, den fantastiske seieren i Shanghai i 2007. I gull-alderen for norsk bridge ble det også flere medaljer i Bermuda Bowl. Men etter VM-gullet ble det bråstopp, og etter en opptreden (2009) har Bermuda Bowl blitt spilt uten Norge i 2011, 2013, 2015 og 2017. Så kom triumfen i EM i fjor, og det norske åpne landslaget er tilbake der vårt landslag hører hjemme. Ikke bare det, som vinner av EM vil Norge av mange bli regnet som et av favorittlagene i Bermuda Bowl.

Mine forventninger til Bermuda Bowl laget:

De bør klare sluttspill, og da blir det knokkel-kamper. Mitt tips er at de vinner første sluttspillskamp og kommer seg til semifinale. I så fall blir det minst to kamper hvor medalje kan sikres, først semifinalen, og hvis den tapes blir det bronesfinale. Jeg tror Norge vinner medalje, og blir ikke overrasket om de går helt til topps. Det er imidlertid 3-4 lag som må anses like sterke, eller sterkere. 

Veteranlaget vårt er sterkt og har kommet til sluttspill tidligere. Det er imidlertid mange veldig sterke seniorlag. For noen nasjoner stiller toppspillere som gjerne kunne vært på landets Bermuda-Bowl lag i seniorklassen. 

Mine forventninger, seniorklassen: De går til sluttspillet. Denne gangen tror jeg de når semifinalen, og da blir det bronse eller 4.plass. 

Som nevnt har fire Bermuda Bowl gått uten Norge på startstreken i hele dette tiåret så langt. Undertegnede var eneste nordmann i BB i 2011 da jeg første gang spilte for New Zealand. I 2013, 15 og 17 fikk jeg selskap av to normenn til, Tor Helness og Geir Helgemo som spilte for Monaco. I år deltar ikke de (de var kvalifisert, men Monaco har trukket seg). Uten de på plass to gleder jeg meg likevel veldig til å dra til Wuhan da det denne gangen blir mange nordmenn der.

For undertegnede blir det altså ekstra morsomt å spille VM i år, jeg har to lag å følge med og heie på i Bermuda Bowl! Ja, egentlig fire lag å heie på hvis jeg regner med de to norske lagene i de andre klassene. Forhåpentligvis kan mange der hjemme også heie litt på mitt lag, la oss kalle det Norge 2?

Og hva er forventningene til mitt lag, New Zealand?

Dessverre må jeg være pessimistisk. Vi gjorde det bra i Bridgeolympiaden i Polen i 2016 (kvartfinale etter å ha slått ut Frankrike) og enda bedre i Bermuda Bowl 2017 i Frankrike (tapte semifinale etter å ha slått ut Nederland i kvart'n). Laget består av de samme tre parene. Vi har et par med to unge spillere som slo gjennom i Lyon 2017, og det paret virker å ha utviklet seg videre. Det samme kan ikke sies om de to andre parene som ikke har glitret i det siste, og forberedelsen har også vært elendige. Må dessverre tippe at vi ikke greier å komme til sluttspill denne gangen hvis ikke vi reiser oss en god del og er heldige. Det blir mest sannsynlig en plass midt på tabellen.

Mine favoritter?

I dameklassen blir det sannsynligvis (som vanlig) en finale mellom to av disse lagene England, China, Nederland og Frankrike. Av de skandinaviske har jeg mest tro på Sverige i gullkampen, men både Danmark og Norge kan være med å kjempe om medalje.

I veteran er det jevnt, men uten å ha studert lagoppstillingene er det grunn til å tro USA (to lag) blir sterke, Polen og Frankrike er ofte bra. Jeg tipper ett av USA-lagene vinner.

I Bermuda Bowl er Norge nevnt, og foruten det laget blir USA 1 og USA 2 blant favorittene. Nederland og Italia er i samme katergori. Bak der på min liste kommer Polen, Sverige, Kina og England, men det er enda flere bra nasjoner. Så da er (minst) ni lag nevnt som vinnerkandidater, og da sier det seg selv hvor tøft det vil bli å kvalle til sluttspillet (topp 8).

At ett av de fire førstnevnte vinner blir mitt tips. 

Det vil bli noen rapporter her i bloggen min, og Nils Kåre Kvangraven (kvangraven.no) vil sikkert få tid til å poste noe han også selv om han skal spille. NBF sin mesterskapsblogg (link på NBF sin hovedside) vil bli oppdatert av Kristian Barstad Ellingsen. Første kamp er søndag morgen kinesisk tid.

Husk at det blir overføringer fra VM hver dag på BBO. Følg med på VM og hei på de norske lagene (og "Norge 2").

 

       

BESTE SJANSE? (m/video)

Hvilke(n) sjanse(r) har jeg i kontrakten min?

Hva skal jeg velge hvis jeg har flere sjanser?

Dette gis det noen svar på i denne videoen som handler om å spille vanlige kontrakter på best mulig måte – med oddsen.

Spill-eksemplene er inspirert at artikler skrevet av den amerikanske bridgeforfatteren Eddie Kantar, en av de aller beste spesielt når det gjelder artikler som ikke er så spektakulære, men med veldig logiske poeng. Og det her er frekvente ting! Med andre ord dreier det seg om dagligdagse spill som er «bread and butter» for turneringsspillere. Det er her en stor del av poengene finnes!

Dette temaet vil bli fulgt opp her i bloggen med artikler eller videoer ganske snart. Nivået er kanskje mest for den jevne klubb- eller turneringspiller og videoen varer i litt over 20 minutter.