Inntakstrøbbel

Dagens spill dukket opp i kvalifiseringssesjon åtte av U26-turneringa i Ungdoms-EM. Hvilke muligheter ser du i 1 grand etter spar 10 ut til esset? Nord fortsetter med spar dame som han får beholde for, og deretter nok en spar til kongen. Syd følger farge.

Etter meldingsforløpet du ser over ble Harald Eide spillefører i en kontrakt hvor makker Christian Bakke ikke hadde all verdens ressurser å bidra med. Nord åpnet altså med 1 kløver, så vi kan regne med at han har mesteparten av de uteværende honnørene. Dermed vil vi helst spille ruterfarga fra bordet slik at vi får sjansen til å ta finessen gjennom åpneren. Men finnes det noen måte å komme seg inn på bordet?
Den eneste honnøren utenom ruteren er kløver dame. En variant er å spille liten kløver til dama og håpe at esset sitter foran. Du har egentlig ikke noen særlig tro på at dette fungerer fordi nord er favoritt til å ha esset. Et annet alternativ er å legge ned kløver konge fra hånda for å prøve å sette opp kløver dame.
Det haster ikke å stikke for motstanderne. Dessuten skjønner de sannsynligvis at du er ute etter å skape et inntak til bordet. Å spille kløver knekt er noe bedre fordi det kan bli noe mer fristende å stikke denne.
Harald Eide så en annen mulighet. Har du fått øye på den?
Han spilte kløver til nieren i håp om at syd skulle ha tieren. På denne måten kunne han lage et inntak i bordet helt for egen maskin. I parturnering må man ta noen sjanser, og denne gang gikk det fint.
Inne i bordet kunne han ta finessen i ruter for senere å spille hjerter til dama som sto. Dermed ble det totalt ni stikk (1+2+4+2).

Hele spillet så slik ut:

Dette resultatet ble belønnet med 60 % score. Man skulle nesten tro at et slikt krumspring ville gi en enda bedre score, men kanskje var det flere juniorer som fant fram til den aktuelle spilleplanen.


Med en alternativ fargebehandling ordnet Harald et inntak

Åttende- og tiendeplass

Ungdoms-EM ble avsluttet i Liepaja søndag kveld. Våre norske håp nådde ikke helt opp denne gangen. Den beste norske plasseringa var det Marius Dalemark Austad og Christian Fredrik Johnsen som sto for. De ble nummer åtte av 23 par. I samme klassen endte Kaja Brekke og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl på 16.plass.

Resultater U16

I den eldste klassen ble Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen nummer ti i finalen. Totalt 26 par deltok i U26-klassen. Christian Bakke og Harald Eide greide dessverre ikke å kvalifisere seg for finalen. Uansett var mesterskapet i Latvia en viktig del av oppkjøringa til Ungdoms-VM i Italia i starten av august. Norge stiller der som tittelforsvarere.

Resultater U26

Jeg håper du har hatt glede av å følge de norske spillerne i Ungdoms-EM selv om det ikke ble medaljer denne gang.

I løpet av uka vil jeg publisere noen flere spill fra mesterskapet i Latvia.


Christian Fredrik (fra venstre), Kaja, Marius og Sanna reiser i dag hjem etter fine dager i Latvia

 

Følg Tor Eivind og Anders på BBO!

I dag spilles finalene i Ungdoms-EM for par med Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen på startstreken i U26-klassen. De har fått en fin start på finalen og er inne topp fem etter den første av totalt fem sesjoner.

Det overføres direkte på BBO fra tre bord i finalen, og de norske gutta blir å se i seks strake runder. Først i de tre siste rundene før lunsj, omtrent i tidsrommet 11:20 til 12:10. Deretter vises de også i de tre første rundene etter lunsj, fra 13:30 til 14:20.

Live resultater


Anders Holmen Gundersen i analytisk positur

 
Tor Eivind Grude, for anledninga som blindemann

De andre klassene avsluttes også i dag. Norge har to par med i U16-klassen. Christian Fredrik Johnsen og Marius Austad er nummer tre når det gjenstår tre sesjoner. Kaja Brekke og Sanna Dybdahl ligger på 18.plass.

Live resultater U16

Det er ingen norske deltagere hverken i U21-klassen eller i Young Women (U26).

 

Grude - Gundersen til finalen

Etter 15.plass i kvalifiseringa er Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen klare for EM-finalen for par i klassen U26. Der blir de alene om å forsvare Norges ære ettersom Harald Eide og Christian dessverre ikke lyktes med å kvalifisere seg etter å ha blitt nummer 35 av 61 par.

26 par stiller i søndagens finale. Alle møter alle over 25 runder á 2 spill. Spillestart er klokka 09:00 (norsk tid) og finalen overføres direkte på BBO.

Resultater kvalifisering U26

I U16-klassen er det spilt 31 av 46 runder. Christian Fredrik Johnsen ligger på 7.plass etter de to første dagene, men har heng på medalje. Kaja Brekke og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl ligger på 16.plass før siste og avgjørende spilledag. Totalt 23 par deltar i den yngste klassen.

Resultater finale U16

Se bilder fra mesterskapet på NBFs Facebookside. Benytt også anledninga til å like Norsk Bridgeforbund på Facebook om du ikke allerede har gjort det.

Oppdatering fra Liepaja

Det nærmer seg avgjørelsens time når det gjelder hvem som går til finalene i Ungdoms-EM i Liepaja. I U26-klassen ligger Tor Eivind Grude og Anders Holmen Gundersen på en komfortabel 12.plass før siste sesjon. 26 par går til morgensdagens finale.

Harald Eide og Christian Bakke ligger mer utsatt til på 34.plass. De trenger en solid sistesesjon og må altså passere åtte par for å kvalifisere seg for finalen. Vi håper det går!


Harald Eide og makker Christian Bakke må koste på om de skal nå finalen.

I morgen vises for øvrig finalen i U26-klassen direkte på BBO. Overføringa starter klokka 09:00 (norsk tid).
Følg den dramatiske innspurten!
I U16-klassen er Christian Fredrik Johnsen og Marius Dalemark Austad virkelig tilbake på sporet etter en liten downperiode i går kveld og i dag tidlig. I deres klasse spilles det dobbel serie uten noe finalespill. Etter ni av 15 sesjoner ligger de på en finfin 3.plass med 58,6 %. Kaja Brekke og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl er nummer 17.

Et par gladspill fra kidsa

I går så vi på et knippe spill fra pansersesjonen til Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal i mix-turneringa. Christian Fredrik Johnsen og Marius Dalemark Austad hadde en tilsvarende solid score i den tredje sesjonen av U16-turneringa. Vi skal se på et par spill de var involvert i.

På det første spillet spilte de motspill mot 3 grand. Meldingsforløpet er ikke kjent, men etter at Marius i vest hadde åpnet med 1 kløver meldte nord hjerter og syd spar før nord til slutt tok på seg oppgaven med å prøve å ta ni stikk uten trumf. Spillet så slik ut:

Utspillet fra Christian Fredrik var en inviterende liten kløver. Marius vant med esset i vest. Han fortsatte så med kløver dame som han også fikk beholde før. Ny kløver, og nord var inne på kongen.
Han gikk direkte på sparen. Spar ess fulgt av spar dame. Marius tenkte seg litt om før han elegant lasjerte. Om han hadde stukket ville det vært minst ni enkle stikk til spillefører (5+2+1+1). Med kun et raskt inntak i bordet var det ikke lenger like enkelt å nyttiggjøre seg av sparen.
Aktuelt fortsatte spillefører med ruter til esset og hjerter til kapp. Da hjerteren satt 4-2 måtte han gå to beit.
Som du kanskje har lagt merke til hadde det fungert bedre å spille på dobbeltfinessen i ruter. Det gir et ekstra inntak i bordet dersom en av ruterhonnørene er plassert hos vest.
Så kan du si at det kanskje er bedre å ta en finesse gjennom den som har åpna, altså hjerterfinessen gjennom vest. Men her er det mange faktorer å ta i betraktning. For det første er det ikke nok at hjerter dame sitter i kutt. Farga må også sitte 3-3. Sannsynligheten for at begge premissene inntreffer er kun 18 %.
Dessuten er vest allerede markert med ni honnørpoeng (spar konge og ess-dame i kløver). Om vest også har hjerter dame er det svært sannsynlig at øst har en av ruterhonnørene.
Med denne begrunnelsen mener jeg det er bedre å spille på dobbeltfinessen i ruter, noe som også holder den farlige hånda vest ute.

Uansett var det et fint motspill av Marius som satte spillefører på en prøve han ikke besto.


Marius lasjerte sparen og ble belønnet med en god score.

På det neste spillet var det Christian Fredrik som ble spillefører i 3 grand. Utspillet fra syd var ruter 8 (norske). Hvordan ville du planlagt spilleføringa?

Hele spillet så slik ut:

Christian Fredrik har akkurat fått et kurs i hva norske utspill er. Læremester denne gang var Sofie Græsholt Sjødal, som tidligere i uka deltok i mix-turneringa. Norske utspill, også kalt tredje eller femte høyeste, innebærer at man spiller ut sitt tredje høyeste kort fra 3- eller 4-kortsfarge og det femte høyeste fra 5-kortsfarge.
Siden det er normalt å spille ut sin lengste og beste farge mot grandkontrakter regnet Christian Fredrik med at ruter 8 var syds tredje høyeste kort i farga. I så fall måtte syd ha både ruter dame og ruter 10. Dermed slapp Christian Fredrik utspillet til hånda og vant første stikk med nieren. Fortsettelsen var ruter ess. Da nord kastet styrke i spar var det bare å spille ruter til knekten, og farga var dermed løst helt uten taper.
Takket være god opplæring fra Sofie og et godt resonnement fra Christian Fredrik selv klarte han denne fargebehandlinga.
Etter å ha tatt ruterstikkene fortsatte Christian Fredrik med en liten kløver fra bordet. Han hadde plan om legge nieren fra hånda etter at nord hadde kastet styrke i kløver og senere nok en kløver. Da nord gikk i med tieren kunne Christian Fredrik stikke med dama. Syd vant med kongen, men spillefører hadde kontroll på spillet og kunne sette opp det ellevte stikket i kløver.
To overstikk ga 84 % score på spillet. Som tidligere nevnt vant Marius og Christian Fredrik sesjonen med 71,3 % og tok på det tidspunktet over ledelsen sammenlagt.
Etter første dag lå de på syvendeplass, med kort vei oppover på resultatlista. Det andre norske paret, Kaja Brekke og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl, lå på 16.plass i det 23 par store feltet.

Kidsa ruler!

Christian Fredrik Johnsen (12) og Marius Dalemark Austad (13) slo til med 71,3 % i den tredje sesjonen av U16-turneringa i Ungdoms-EM.

Dermed tok de over ledelsen sammenlagt. Etter tre av 15 sesjoner har de 62,36 % og er halvannen prosent foran paret på andreplass.

Fantastisk innsats så langt av de talentfulle ungdommene! Vi håper det gode spillet fortsetter.


Christian Fredrik Johnsen (til venstre) og Marius Dalemark Austad med det synlige beviset på den fantastiske tredjesesjonen.

Running scores U16

Hovedturneringene i gang

Hovedturneringene er nå godt i gang i Ungdoms-EM.  Fire norske par deltar, hvorav to i U26-klassen og to i U16-klassen.

I U16-klassen deltar Kaja Brekke - Sanna Emilie Dybvik Dybdahl og Marius Dalemark Austad - Christian Fredrik Johnsen. Totalt 23 par deltar og det spilles dobbel serie med tre spill i runden uten noe finalespill.

Gutta kom veldig godt i gang og ledet etter de første åtte spillene. Etter to sesjoner ligger de på en fin femteplass med scoren 59,37 %. Jentene har fire par bak seg.

Resultater U16


Christian Fredrik Johnsen (bak) og Marius Dalemark Austad


Kaja Brekke (bak) og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl

Totalt 61 par deltar i U26-klassen. Det spilles kvalifisering fredag og lørdag. Deretter går det 26 beste parene videre til søndagens finale.

Harald Eide - Christian Bakke og Tor Eivind Grude - Anders Holmen Gundersen er de norske håpene i den eldste klassen. Vi har grunn til å ha forhåpning om gode norske plasseringer da alle disse fire spillerne var med på å ta bronse i fjorårets Ungdoms-EM i Tromsø.

Begge parene har fått en litt tung start og ligger under middels. Det er imidlertid mange spill igjen å gjøre det på.

Det blir overføring på BBO først i morgen ettermiddag fra klokka 13:30. Søndagens finaler overføres også.

Resultater U26


Anders Holmen Gundersen (til venstre) og Tor Eivind Grude


Christian Bakke (til venstre) og Harald Eide

Pansersesjon

Pansersesjon
Mix-turneringa i Ungdoms-EM ble avsluttet torsdag. Europamestere ble Jun Nakamaru-Pinder og Olivia Bailey fra Skottland med en score på 60,89 %. Sølvet gikk til Vesa Fagerlund og Maria Myllaeri fra Finland (59,89 %), mens Zuzanna Moszczynska og Rafal Marks fra Polen kapret den siste pallplassen med 59,33 %.
Beste norske par ble Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal som endte på 11.plass med scoren 55,02 %.
Christian Fredrik Johnsen og Kaja Brekke ble nest beste par på 43.plass med 43,58 %. Marius Dalemark Austad og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl ble nummer 46 med 42,32 %.
Totalt 52 par deltok.
Se resultatliste
Christian og Sofie fikk en fin start og var helt i toppen i de første par sesjonene. Midtveis i turneringa gikk det noe tyngre og de falt litt på lista.
I nest siste sesjon oppnådde de imidlertid den upåklagelige scoren 70,2 %. Det holdt til å bli neste beste par i sesjonen. Vi skal kose oss med å ta et tilbakeblikk på noen av gladspillene

I det fjerde spillet i sesjonen ble Christian spillefører i 6 grand.

Da Sofie viste tillegg med kløverfarge fikk han gode kort. Han bestemte seg for å ta sjansen på grand i stedet for minorslemmen som trolig var sikrere. Det kan være mange poeng å hente på det.
Vi ser at kontrakten strengt tatt er på feil hånd fordi sparen ikke er beskyttet. Med vest som spillefører står kontrakten alltid med åpne kort. Men spillefører må gjette hvilken majorfinesse som skal tas. Uten hjerter ut er det også muligheter for en majorskvis mot nord.
Aktuelt fikk Christian hjerter ut, og da ble veien til hjemgang enkel. Han gikk inn på bordet og tok kløverkappen. Da den sprakk ble det tolv stikk.
Jeg har sansen for Christians valg av sluttkontrakt i parturnering. Om vest for eksempel hadde hatt spar konge i stedet for dame-knekt i spar og ruter knekt ville det vært tolv enkle stikk, men nå ordnet det seg altså likevel. Belønninga var 94% på spillet. Til sammenligning ga 6 kløver 64 %.

Det neste spillet vi skal se på fikk våre håpefulle delt topp etter å ha plukket doblede sonebeiter på 2-trinnet.

Mange vil vel hevde at øst ble urealistisk hardt straffet for å ha meldt to ganger på sin 6-4-hånd. Christian og Sofie fikk vist sine hender presist, og endte altså opp med å straffedoble motparten på rå styrke, selv om ingen av dem hadde spesielt mye i trumf. Soneforholdene tilsa at det kunne være verdt et forsøk da man kun trengte to beit for å slå alle som var i utgang nord-syd.
Et instruktivt poeng er Sofies utspill av en liten trumf. Det finnes en regel som sier at man alltid skal spille trumf ut mot doblede delkontrakter. Denne gang bidro det til å forhindre sparstjelinger i bordet.
Fem trumfstikk var alt spillefører fikk tak i, og dermed ble det 800 inn på det norske paret. Dette holdt til 98 % score på spillet.

I det følgende spillet ble mange av poengene avgjort i meldingsforløpet:

Vi ser at Sofie åpnet med 1 NT. Jeg tenker at dette er den beste måten å vise hånda på. Å åpne med 1 kløver for så å gjenmelde 2 kløver blir for spedt, samtidig som det blir litt overivrig å hoppe til 3 kløver. Når du har 15 hp og en balansert hånd er det kurant å åpne med 1 NT. At du har en god langfarge er jo heller ingen ulempe.
På de bordene der vest åpnet med 1 kløver fikk syd sjansen til å vise sparfarga på 1-trinnet og 3 NT var dermed ikke meldbart for øst-vest lenger. Da Sofie fikk kontrakten på vests hånd var det ikke enkelt for nord å finne spar ut. Aktuelt kom det liten hjerter ut. Sofie vant med dama og kunne deretter forsyne seg med ti minorstikk før motparten fikk de to siste stikkene. Elleve stikk ga 80 % på spillet.

Det siste spillet vi tar med denne gang er en skikkelig godbit med Christian Bakke i hovedrollen.

Han la grunnlaget for en god score allerede i meldingsforløpet. 3 NT på 5-3 i hjerter monner bra når det er minst like mange stikk uten trumf som med. Den solide ruterfarga bak innmelderen er nok tungen på vektskåla for valget av sluttkontrakt. At makker har garantert for sparen er heller ingen ulempe.
I hjerterkontrakt har forsvaret muligheten til å få med seg ruter ess og ei ruterstjeling på direkten. Dermed tyder mye på at elleve stikk i grand vil kunne gi en god score. Men kanskje er det mulighet for enda mer?
Utspillet var ruter 7 som gikk til knekten i nord og kongen hos spillefører. Om nord stikker med esset kan spillefører ta de elleve neste stikkene. Da vil nord kunne bli skvist i spar og ruter.
Man har muligheten til å ta finessen i spar. Imidlertid fikk Christian hele tellinga på nord da han tok for hjerter- og kløverstikkene. Nord var markert med 4-2-5-4, og med sparlengden var han også favoritt til å ha dama i sorten.
Da Christian tok de ni første stikkene, et i ruter, fem i hjerter og tre i kløver måtte nord gå ned på singel ess i ruter for å holde sparen gardert. Christian spilte dermed ruter slik at nord ble innspilt og måtte avslutte med å spille spar opp i bordets ess-konge-knekt.
Nord kan alternativt gå ned på dama dobbel i spar og håpe at spillefører gjør feil. Det hadde nok ikke funket mot Christian siden han leste sitsen såpass godt. Belønninga for 490 var 84 %.
Vi håper på mange flere konfektspill når hovedturneringene blåses i gang fredag. Norge stiller med to sterke par i U26-klassen og to unge debutantpar i U16-klassen.

Gammeldags meldestil?

Det er ikke lov å ha 4-korts sidefarge i major når man sperreåpner!
Er dette en regel folk flest etterlever den dag i dag? Eller der den rett og slett blitt for gammeldags?

De som satt øst i andre sesjon av mix-turneringa i Ungdoms-EM måtte ta stilling til disse spørsmålene da følgende hånd dukket opp:

Ville du åpnet eller ville du lagt deg på lur i busken?

Christian Fredrik Johnsen (12) valgte å åpne med svake 2 spar. Makker Kaja Brekke (12) meldte deretter utgangen direkte. Hele spillet så slik ut:

Etter kløverutspill ble det ti stikk og vunnet utgang. Nord-syd fikk for sine to majoress, samt ei hjerterstjeling.
Christian Fredrik fikk skryt i bulletinen for at han valgte å åpne. Artikkelforfatteren Brian Senior er hellig overbevisst om at det er for gammeldags å måtte passe når man har 4-korts sidefarge i major.
Selv er jeg ikke like kategorisk. Med solid 6-kortsfarge er det uproblematisk med 4-kortsfarge på si. Har man derimot en relativt tynn primærfarge mener jeg det er bedre å passe i første omgang.
Om jeg for eksempel har K65432 i spar og Dkn102 i hjerter vil jeg foretrekke pass framfor svake 2 i spar. Årsaken er at man risikerer å låse seg til sparen de gangene makker har for eksempel singelton spar og EK543 i hjerter, men ikke er sterk nok til å melde over 2 spar.
Selv om man ikke åpner er ikke alle tog gått. Sjansen for å melde igjen vil som oftest by seg, særlig når man har ei av de to høyeste fargene.
Det ble munter stemning ved det norske frokostbordet i dag tidlig da vi tok opp dette spillet. Dialogen gikk omtrent slik:
Kristian E: «Vi har terpet på at vi i de fleste tilfeller ikke får ha 4-korts sidefarge i major når vi sperreåpner».
Kaja: «Ja, det husker jeg!»
Christian Fredrik: «Det må være en sånn Ellingsen-regel.»

Kristian E: «Vel, vel. Det er mulig. Men Ellingsen-reglene holdt da til VM-gull for bare to år siden!» 


Christian Fredrik Johnsen, ung og talentfull bridgespiller med moderne meldestil.

Du kan lese mer om det omtalte spillet og andre spill der de norske spillerne var involvert i dagens bulletin.
EBL gir ut en bulletin hver dag under mesterskapet.
Se alle bulletinene

Dag 2: BBO-overføring

Det er klart for andre og avgjørende dag i Mix-turneringa i Ungdoms-EM. Etter første dag leder Jun Nakamaru-Pinder og Olivia Bailey fra Skottland.

Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke er best av de norske på 13.plass.


Klare for mer bridge: Fra venstre Christian Bakke, Sofie Sjødal, Sanna Dybdahl, Christian Johnsen, Kaja Brekke og Marius Austad

I dag blir det overført direkte på BBO fra to av bordene. Det er ventet at vi får se Sanna Emilie Dybvik Dybdahl og Marius Dalemark Austad på BBO de fire siste rundene i fjerde sesjon. Disse rundene spilles mellom 15:30 og 16:45 (norsk tid).

Det siste norske paret som deltar er Kaja Brekke og Christian Fredrik Johnsen.

Følg resultatene direkte

Vi håper på en god norsk dag i Latvia.

Kan du hjelpe?

Det sperres aggressivt i dagens bridge. Konsekvensen er at man på noen spill må ta valg som i stor grad er basert på gjetting.

I dagens siste sesjon i Mix-turneringa i Ungdoms-EM dukket det opp et spill i denne kategorien. Jeg har sammen med Christian Bakke laget tre oppgaver til dette spillet slik at dere lesere kan få prøve dere.


Christian Bakke lurer på hva du ville gjort om du var i hans sko.

Oppgave 1: Hva melder du som øst over 5 ruter?

Du har ikke så mange honnørpoeng med hånda er spillesterk dersom makker har tilpass.

Når du ser ned på trekorts ruter skjønner du at makker må være temmelig kort i den farga. Med mindre makker har hele kløverboka må hun nesten ha noen form for majortilpasning.

La oss si du velger å melde 5 hjerter. Da følger flere utfordringer.

Oppgave 2: Hva spiller du ut mot 6 ruter dobla?

Det står mellom de to majorfargene. Om du får makker inn ser du også muligheten for å få stjeling i kløver. Prøver du spar ess og skifter til hjerter dersom makker legger svakhet? Det vil trolig koste et stikk dersom nord har spar konge.

Vi går videre til neste utfordring. Nå skal du prøve å sette deg inn i vests problemstilling.

Oppgave 3: Hva tror du makker må ha for å melde 5 hjerter? Ville du som vest høynet til 6 hjerter?

Det er alltid vanskelig i pressede meldingsforløp. Skal man straffe makker for å ha strukket seg, kan man kanskje spørre seg. Makker må jo ha en del for å melde 5 hjerter i sonen, men samtidig mangler du ganske mange viktige kort. Imidlertid ser du jo ned på alle topphonnørene i hjerter. Det vil si at makker må ha sine poeng i de svarte fargene.

Jeg vil påstå at det kan være aktuelt å høyne, men at det er langt fra opplagt.

Hele spillet så slik ut:

Vi ser her hvordan meldingsforløpet gikk ved bordet til Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal.

På grunn av at alle de uteværende honnørene i svartfargene sitter i nord er det mulig å vinne hele 13 stikk i hjerter. Men det er ikke bare bare å få meldt slem.

Christian fikk utspillsprøven mot 6 ruter dobla. Da valget falt på spar ess kostet det i teorien et stikk, men dette stikket fikk det lovende norske mix-paret fra Norge tilbake da spillefører ikke var påpasselig med å få tilstrekkelig mange stjelinger.

Det hele endte med to beit og 300 til Christian og Sofie. Denne scoren ga ikke mange poeng da en stor andel av parene hadde fått spille majorkontrakt i sonen øst-vest.

Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal åpnet turneringa meget sterkt, men andre halvdel av dagen gikk tyngre. Før siste og avgjørende spilledag er de nummer 13 med gode muligheter til å avansere.

Også to andre norske par deltar i mix-turneringa. Kaja Brekke - Christian Fredrik Johnsen og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl - Marius Dalemark Austad er henholdsvis nummer 44 og 49 av 52 par etter første dag. Det er bra innsats av de svært unge EM-debutantene.

Vi krysser fingrene for norsk suksess i morgen torsdag.

Nytt navn på bloggen

Etter å ha fått EM i Budapest litt på avstand endres nå navnet på bloggen til Mesterskapsbloggen for å kunne rette blikket mot andre mesterskap.

Senere i år har vi flere internasjonale mesterskap i vente. De viktigste er Ungdoms-VM i Italia i august og World Bridge Games i Polen i september.

I disse dager spilles åpent Ungdoms-EM i Latvia, og jeg kommer til å følge spesielt med de norske parene og gi dere resultatoppdateringer og referere spill. Kanskje får du servert melde-, spille eller motspillsprøver også.

Jeg håper du vil følge våre juniorer som deltar i Ungdoms-EM!

Send meg gjerne en e-post dersom du har tilbakemeldinger eller tips til noe vi bør ta opp i Mesterskapsbloggen: kristian.ellingsen@hotmail.com

God fornøyelse!

Matchpoints

I andre sesjon av Mix-turneringa i Ungdoms-EM dukket følgende spill opp. Vi skal se hvordan Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke sørget for å beholde nesten alle poengene på spillet.

Motspillet startet bra for de norske spillerne med kløver 8 ut fra Sofie i syd. Christian vant med tieren før han fortsatte med sin single hjerter. Syd kom inn og kunne spille kløver gjennom bordet en gang til. Nord vant med knekten før han fortsatte med esset og nok en kløver. Spillefører stjal med tieren og fortsatte med en ruter til kongen i bordet. Fortsettelsen var hjerter konge som både nord og spillefører kastet ruter på.

Spar dame stakk Christian med esset og tok med det forsvarets femte stikk. Fortsatt måtte han få to stikk til for sin gjenværende trumfbeholdning kn862.

Dermed to beit og 300 inn for Christian og Sofie. Det er en deilig score i parturnering, spesielt når det ikke står særlig mange stikk hverken den ene eller den andre veien. Belønninga var 96 % score på spillet.

Etter andre sesjon lå Sofie og Christian på en finfin andreplass. To sesjoner rundt middels etter det gjør at de har falt noen plasser tilbake, men fortsatt er medalje godt innen rekkevidde. Plasseringa har ikke så mye å si tidlig i turneringa. Det viktigste er at man henger med.

Vi håper på en bra sistesesjon i dag og en innbringende dag i morgen. Det er da det skal avgjøres. Lykke til!

Godt i gang i Latvia

Ungdoms-EM er nå i full gang i Liepaja, Latvia. 52 par stiller til start i Mix-turneringa som spilles onsdag og torsdag. Alle møter alle over 51 runder á 2 spill.

Følg EM Junior Mix

Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke har mål om medalje og har fått en fin start. Litt inn i den andre av ti sesjoner ligger de på andreplass med 66 % score.

De to andre norske parene som deltar er Kaja Brekke - Christian Fredrik Johnsen og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl - Marius Dalemark Austad. Alle fire er i alderen 12-14 år og møter mange konkurrenter som har spilt en god del lengre.

Vi kan nok ikke forvente topplasseringer denne gang, men i Ungdoms-EM får de verdifull erfaring og forhåpentligvis gode opplevelser. Det er en stor fordel å starte så tidlig om man ønsker å bli god i bridge!

Før avreise til Latvia hadde de fire sistnevnte spillerne en liten pre-camp hjemme hos Vegard Brekke og Turid Bones, foreldrene til Kaja. Alle spillerne bor på forskjellige kanter av landet og ikke alle får sjansen til å møte jevngamle i sine respektive bridgeklubber. Derfor er det stas når de samles for å delta på et mesterskap sammen. 


Pre-camp: De siste forberedelsene for en spent gjeng ble gjort hos familien Brekke/Bones. Fra venste Kaja, Sanna, Christian Fredrik og Marius.

Da vi hadde tidlig ankomst til Liepaja i går fikk vi sjansen til å være turister noen timer før det bar videre på åpningsseremoni. Det ble tid til en runde i byens handlegater etterfulgt av en tur på stranda. Kun de aller tøffeste hoppet uti. 

Etter seremonien fikk de norske spillerne sjansen til å ta et slag bridge i spillesalen. Det er alltid greit å bli litt varm i trøya før selve mesterskapet starter. For de fleste var det en stund siden sist man hadde spilt med skjermer, så det var greit å få repetert det også.

 
Generalprøve: Kidsspillerne fikk testet spillelokalene kvelden før det hele braket løs. Her ser vi fra venstre Sanna, Kaja, Marius og Christian Fredrik.

Nå er vi altså i gang for fullt. Jeg følger mesterskapet på nært hold og vil komme med jevnlige oppdateringer. Forhåpentligvis produserer de norske mange gode spill som det er verdt å skrive hjem om.

Ungdoms-EM starter onsdag

Onsdag morgen klokka 09 (norsk tid) starter Åpent Ungdoms-EM for par i Liepaja, Latvia. Mesterskapet åpner med Mix-turnering som går over to dager.
Tre norske par stiller til start:
Kaja Brekke (12), Jessheim BK – Christian Fredrik Johnsen (12), Målselv BK
Sanna Emilie Dybvik Dybdahl (14), Askim BK – Marius Dalemark Austad (13), Flekkefjord BK
Sofie Græsholt Sjødal (14), Nesodden BK – Christian Bakke (20), Bergen Akademiske BK

Følg resultatene

Se mer informasjon på mesterskapssida

Fra fredag til søndag spilles hovedturneringa i klassene U26, U21, Jenter U26 og U16.

Totalt fire norske par stiller til start:
Kaja Brekke – Sanna Emilie Dybvik Dybdahl (U16)
Christian Fredrik Johnsen – Marius Dalemark Austad (U16)
Christian Bakke – Harald Eide (24), Hamar BK (U26)
Tor Eivind Grude (24), Sømna BK – Anders Holmen Gundersen (23), Inderøy BK

Det overføres direkte på BBO fra og med fredag.

Løsning: Et par motspillsnøtter

Etter å ha fått inn noen ekspertuttalelser er jeg klar til å presentere et løsningsforslag på motspillsnøttene som jeg presenterte før helga.
Har du løst oppgavene?

I det første spillet er vest spillefører i 4 spar etter å ha vist en balansert hånd med 20-21 hp. Makker spiller ut ruter 10 (norske/toppen av sekvens), og du skal som syd prøve å finne en vei til beit.

Du vinner utspillet med kongen, mens spillefører følger med treeren. Hva fortsetter du med?
Vi ser på hva et knippe toppspillere tenker:
Jon Sveindal:
Vest kan passe 3 NT med 3-3-4(3)-3(4), så jeg velger å spille ham for en dobbelton et sted. Hvis han har dobbel hjerter (og fire ruter), vil det sannsynligvis bli bet ved å gi makker en ruterrøff. Med mindre vest har ess-dame i hjerter og noe liknende i kløver. (Da er det fremdeles aktuelt å passe 3 grand.) Da forsvinner kløvetaperen på ruter, og med trumfen dårligst 2-2 igjen, blir det en enkel hjemgang med en hjerterrøff. Skulle makker ha fire ruter, og vest følger med knekten og damen under dine honnører (noe han også vil kunne gjøre med DKn9x,) vil hjemgangen stå og falle på spilleførers honnører i de andre fargene. Kløverskift i annet stikk er fristende, da tar man beten hvis makker i tillegg til kløver konge har et sparstikk, eller forsvaret får et hjerterstikk i sluttspillet. Hjerterskift er nok det mest risikable, er du uheldig og vest har fire hjerter med ess-dame, tåler han til og med en spartaper, siden kløvertaperen denne gangen går på håndens fjerde hjerter. Så jeg syns det står mellom å forsøke å gi makker en ruterrøff, eller spille kløver. Da bør man kjenne sin makker - og vite om det er hans stil å spille ut tieren fra tier dobbel mot en oversterk grandåpning. Jeg innbiller meg at det kan være et clue - at makker med dobbel ruter ville ha anstrengt seg for å finne et alternativ. Så jeg stikker med ruter konge (hva la vest?), og skifter til kløver. Men skulle gjerne ha vært ved bordet - det hender / har hendt at antennene fungerer best der.
Tor Bakke:
Sannsynligheten er størst for at spillefører har D-Kn tredje eller fjerde i ruter. Selv om makker skulle ha dobbel ruter, vil motparten få godspilt 4.ruter til avkast av taper om jeg fortsetter med ruter ess og ny ruter. Velger derfor å fortsette med kløver 10 i stikk to. Selv om vest har E-K-D i kløver, forsvinner ikke ruterstikket. Tempo kan være viktig her. Har spillefører 4 hjerter (eller 4 ruter) forsvinner en mulig kløvertaper på 4.hjerter. Håper på noe i kløver hos makker og kanskje hjerter 10 slik at hjerterstikk ikke forsvinner. Hvis makker kommer inn på konge eller ess i kløver, kan han spille ny ruter i stikk 3 og eventuelt få en stjeling, men det kan være viktig å få godspilt et kløverstikk først
Peter Marstrander:
Dette er en svært vanskelig oppgave å løse fordi det er mulig at makker kan ha tieren dobbel. Grandåpneren vil i en del tilfeller passe med 4333-fordeling, men her hadde han det (3-4-3-3). Så vidt jeg kunne av listene på eurobridge se var det ingen (!) motspillere som hadde løst oppgaven. Jeg vet naturligvis at det var kløverskiftet som ville ha betet kontrakten. Hvis vi ikke snur kløver i tide forsvinner kløvertaperen på den fjerde hjerteren. Synes egentlig at du må være litt heldig for å bete.
 

Hele spillet så slik ut:

Vi ser at det er kritisk for forsvaret å etablere et kløverstikk før spillefører kommer inn og får satt opp et avkast i hjerter.
Hvordan skal vi så vite hva som er rett? Vel, som ekspertene har vært inne på er det i dette tilfellet ikke nødvendigvis opplagt å vite hva som blir riktig. Og det er nok riktig.
Jeg synes imidlertid Tor Bakke framhever et viktig poeng. Dersom makker har dobbel ruter kan vi gi ham ei stjeling. Medaljens bakside er imidlertid at det detter opp et avkast i bordet for spillefører. Han får sjansen til å kaste en kløver- eller hjertertaper på det godspilte ruterstikket.
Ei eventuell ruterstjeling gir ikke beit på direkten, så det er uansett betimelig å se etter motspillsstikk i andre farger. Det blir i en del tilfeller krise å spille hjerter, for eksempel slik det aktuelt sitter. Den eneste gangen det blir riktig å spille hjerter er når makker har esset samtidig som spillefører har de fire høyeste kløverne. Da forsvinner to hjerter i bordet på kløverstikkene.
Dermed er det kløverfarga som gjenstår. Å åpne den gir aldri bort noe stikk, men åpner muligheten for å sette opp et stikk hos makker. Spillefører kan fort bli tvunget til å ta finessen på direkten. Kanskje får du muligheten til å gi makker ei ruterstjeling senere i spillet om det er det som skal til.
Om du skifter til kløver 10 i andre stikk kommer spillefører til å prøve dama. Makker vinner med kongen og kan fortsette i ruter. Du stikker med ruter ess. Forsvaret har nå fått tre stikk og du kan kombinere sjansene i de røde fargene for å få tak i beita. Fortsett med en ny ruter. Om makker ikke kan stjele blir siste sjanse at dere må få et hjerterstikk i tidens fylde. Tieren tredje hos makker er nok.
Det var kun et bord som klarte å beite 4 spar på vests hånd. Det var Monaco som gikk beit i åpen klasse etter fordelingsutspill i ruter. Ved alle de andre bordene har tydeligvis syd prøvd å gi makker ruterstjeling, noe som tyder på at den planen neppe kan være helt urimelig.
Med fordelingsutspill så det ikke ut til å være noen stjeling å hente, og dermed prøvde russerne å sette opp et kløverstikk i stedet. Det var som dere ser blink, og belønninga var ei beit.
Jeg skal driste meg til å påstå at liten ruter ut absolutt bør være et alternativ. 1094 er i høyeste grad en uekte sekvens. Om spillefører for eksempel har EK2 på hånda til kn53 i bordet prøver han vel knekten uansett om du spiller ut tieren eller fireren? Den store fordelen er at makker får kontroll på fordelinga. Tieren ut kan jo være singelton, dobbelton, 109x eller 109xx.
 

Motspillsnøtt 2:

Vi ser på hva et knippe av ekspertene tenker:
Jon Sveindal:
Dette er kanskje litt "enklere". Hjerter konge og konge - ess i ruter synes opplagt. Kongen for styrke med damen eller dobbel, du får neppe både i pose og sekk her (altså både styrke/svakhet OG fordeling). Esset etterpå gir god sjanse til å få beskjed om hva du skal fortsette med for å finne beten. Og du får i alle fall med deg en ruterrøff hvis den er der. Kløver i stikk 2 er litt for mye for meg, og trumf er å gi opp dersom spillefører har gående trumf og en kløver eller to.

Tor Bakke:
I det andre spillet fortsettes med ruter konge i stikk 2 som må vise også esset siden spillefører ikke stikker når Kn-10 er i bordet. Makker legger da styrke med damen eller dobbelton i ruter. Om ikke ruterfargen gir 3 stikk får vi håpe på et trumfstikk hos makker. (Makker bør også legge styrke i ruter hvis han har et sikkert sparstikk for å sikre seg at vi innkasserer beten ved å ta ruterstikkene. Ellers kan det være mulig å spille på renons i kløver hos spillefører og skifte til trumf.)

 

Peter Marstrander:
Det må være riktig å ta for minst èn ruterhonnør.
Hvis du spiller ruter, velger du da i så fall kongen eller esset? Og er makkers påkast fordeling eller styrke/svakhet?
Jeg hadde antagelig spilt kongen i denne situasjonen. Vi har den avtalen at kongen (i utspill) ber om fordeling på 5-trinnet og 6-trinnet. Jeg antar at den avtalen  kan utvides til denne situasjonen, men vil det hjelpe? Hva skal makker da legge med henholdsvis D974 og 74? Vi kan tenke at makker skal legge ruter 4 fra 74 (styrke) og ruter 7 fra D974. Men hvordan skal vi da vite om vi skal fortsette med en tredje gang ruter eller ikke hvis vi istedenfor har EK tredje i ruter og spillefører har 8 gående spar- singel hjerter-tre små ruter- singel kløver?
Hvis makker har D974, kan det være riktig å spille trumf hvis spillefører har 9 gående spar og to små kort i hjerter og ruter (eller 8 gående spar og tre små hjerter og to små ruter), noe som er forenlig med meldingsforløpet. I praksis spiller vel de fleste tre ganger ruter, da spillefører er hjemme med trumfskift hver gang han har en kløver.
Kanskje ingen som har fasitsvaret på noen av disse nøttene?
 

Hele spillet:

Ekspertene virker å være enige om at ruterskiften er opplagt i stikk to. De peker på at så fort spillefører har en eller to kløver sammen med gående trumf haster det veldig å få tatt med seg ruterstikkene. Tor Bakke peker på viktigheten av at makker legger styrke også med tre eller fire små dersom han sitter med et sikkert trumfstikk bak spillefører. Dette for å sikre at vi får tatt med oss tre stikk før spillefører slippes inn.
Som flere av ekspertene nevner kan det være riktig å skifte til ei av de svarte fargene. For at det skal være riktig å skifte til kløver må makker ha renons. Det skal litt til. Trumfskiften kan imidlertid være mer betimelig. Om spillefører er renons i kløver har han fort en hjerter til, og da vil trumfspill hindre både at spillefører får stjålet hjertertaperen og at han kommer inn i bordet.
Personlig synes jeg det virker veldig praktisk å spille tre runder ruter fra toppen. For at det skal bli riktig å gjøre noe annet må spillefører nesten være renons i kløver.
Ekspertene virker å være enige om at de legger ned ruter konge, og ikke esset, i stikk to. De er imidlertid ikke helt samstemte når det kommer til om makkers påkast er styrke eller fordeling. Her er det viktig at du har avtalene i orden med makkeren din.
Uansett bruker jeg Peter Marstranders utsagn for å oppsummere dette spillet: «I praksis spiller vel de fleste tre ganger ruter, da spillefører er hjemme med trumfskift hver gang han har en kløver.»

Et par motspillsnøtter

Jeg synes ofte motspillet i bridge får for lite oppmerksomhet. Når man for eksempel skal spille med en ny makker kan man bruke opp til flere timer på å avtale meldesystem, mens man kanskje setter av et halvt minutt til slutt for å avtale norske mot farge og invitt mot grand. Dette på tross av at man skal spille motspill i omtrent halvparten av spillene.
Jeg har en makker som til stadighet beklager seg over at han har hatt så dårlige kort at det har blitt få sjanser til å prøve seg som spillefører og tilsvarende mange motspillsoppdrag.
Fra ham høres ofte utsagn som «Jeg hadde bare tre spilleføringer i løpet av kveldens 27 spill» og «Nå satt vi i mot kortene igjen».
Er det så at motspill er kjedelig?
Ikke etter min mening. Selvfølgelig er det gøy å sitte med gode kort, melde seg opp i en litt hardmeldt, men godt spillbar kontrakt, for så å spille den hjem på innspill eller skvis. Men det å få til et godt motspill er heller ikke å forakte.
Mens man er alene om herligheten som spillefører, må man ofte være to som er på høyden for å få til det optimale motspillet. Det er gøy når både signalene og vurderingene sitter og man får samarbeidet med makker om å hente maksimalt antall stikk i motspillet.
Også i bridgejournalistikken har jeg inntrykk av at det er mange flere spilleføringer som kommer på trykk enn motspill.
Det var imidlertid fint å se at det var et motspill som vant prisen for beste spill under årets NM-finale for lag. Prisvinnerne var Per Erik Austberg og Jan Tore Berg fra vinnerlaget Heimdal BK 2.
Uansett hva du liker best av spilleføring og motspill, er det selvsagt en fordel å beherske begge deler godt. Det er mange poeng å spille om enten du har en offensiv eller defensiv rolle i spillet.
Vi skal i dag se på et par motspillsnøtter som dukket opp under årets EM i Budapest.
Hvordan ville du planlagt motspillene? Hva ville du spilt og hvorfor?

Motspillsnøtt 1:

Kontrakten er 4 spar i vest etter meldingsforløpet du ser over. Hvordan planlegger du som syd motspillet etter ruter 10 ut fra makker (norske/toppen av sekvens)? Hva er beste sjanse for beit?

 

Motspillsnøtt 2:

Makker spiller ut hjerter knekt mot 4 spar i nord etter at syd har vist en gående minorfarge. Du vinner første stikk med kongen i vest, mens spillefører følger med toeren. Hvordan planlegger du motspillet?

Hvis du spiller ruter, velger du da i så fall kongen eller esset? Og er makkers påkast fordeling eller styrke/svakhet?

Ta gjerne i bruk kommentarfeltet for å dele dine synspunkter.
Jeg kommer tilbake med et løsningsforslag med tilhørende ekspertutalelser i helga. Følg med!

Safety play

Når man spiller lagkamp er det viktig å gjøre det man kan for å sikre kontrakten. Med den nye VP-skalaen er overstikkene mer verdt enn før, men det er stadig slik at det er aller mest å hente på å maksimere sjansene for hjemgang.
I dagens spill, som er hentet fra runde 34 i åpen klasse, er oppgaven å se om du finner en sikker vei til ti stikk i 4 hjerter på vests hånd. Hvilke muligheter ser du med ruter dame i utspill?
I verste fall er det en spartaper, to trumftapere og en kløvertaper. Det som imidlertid er til fordel for deg er at den eventuelle spartaperen sitter langt inne og at motparten ikke har presset ut esset i kløver. Kanskje kan du etter hvert få til et innspill som tvinger motparten til å hjelpe deg?
For å få til et eventuelt innspill er det viktig at du ikke blir fristet til å bruke opp inntakene i bordet til å spille hjerter mot hånda. Det kan være fristende, og ofte vil det funke bra. Problemet er bare at dersom nord sitter bak med ess-knekt tredje vil det ikke ha noen hensikt.
Og poenget er at du faktisk har råd til to trumftapere hvis du bare klarer å unngå to svarte tapere i tillegg.
En mulig spilleplan er å slippe utspillet til esset på hånda, for deretter å spille hjerter dame. Merk at det er bedre å spille dama enn kongen fordi sjansen da øker for å få beholde det første hjerterstikket. Om nord sitter med esset kan det bli feil å stikke dama i tilfelle makker har kongen singel. Om du derimot spiller kongen skjønner jo nord at hans makker umulig kan ha noen høyere hjerter.
Selv om motparten vinner første trumfrunde med esset, finnes det ingen medisin. Spar kan de ikke spille uten å løse den farga for deg. Om de spiller en minorfarge ligger veien åpen for et innspill. Dette kommer vi tilbake til.
Det kanskje mest spesielle å ha øye for er hva du må passe på å gjøre om de spiller trumf. Om nord vinner med hjerter ess og spiller mer trumf er det rett opp i saksa, så det byr ikke på problemer. Hvis det derimot er syd som vinner og spiller mer trumf, hva gjør du da?
Svaret er at det er viktig å ta finessen. Om syd har de resterende hjerterne får du kuttet opp knekten. Om nord derimot vinner med knekten får du to trumftapere. Det er ikke noe problem fordi du kan nyttiggjøre deg av bordets siste trumf til å lykkes med et innspill.
La oss si at hjerter dame vinner stikk nummer to. Begge motstanderne følger lavt.

Nå er min foreslåtte fortsettelse ruter til kongen og ruter til stjeling fulgt av kløveress og ny kløver. En av motstanderne kommer inn i følgende posisjon etter at begge minorfargene er eliminert:

Foreløpig har du kun gitt bort et stikk. Nå finnes det ingen måte for motparten å få tak i tre stikk til, uansett hvordan det sitter.
La oss si syd kommer inn. Hvis han spiller ei minorfarge til dobbeltrenons trumfer du i bordet og kaster håndas spartaper. Spiller han i stedet spar hjelper det deg å finne dama i den sorten. Siste alternativ er å spille trumf. Da må du huske å behandle trumfen som jeg foreslo for litt siden. Om nord kommer inn på knekten er også trumfen eliminert og nord er sørgelig innspilt.
Uansett hva som skjer må motparten må hjelpe deg til hjemgang i kontrakten.

Hele spillet så slik ut:

Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen satt øst-vest for Norge med sistnevnte som spillefører. Thomas fikk ruter dame ut til esset og spilte deretter hjerter dame som sto. Nord tenkte riktignok lenge før han la liten, og dette fikk Thomas til å mistenke at han var utstyrt med ess-knekt tredje.
Dermed så det trygt ut å fortsette med spar ess, spar til kongen og ny spar. På denne måten fikk Thomas satt opp et sparstikk for avkast av håndas kløvertaper. Merk at han også fikk med seg sjansen for et overstikk dersom spar dame hadde falt under esset eller kongen, noe man for øvrig ville gått glipp av ved å spille på innspillet.
Når man ser øst og vests hender er innspillsvarianten tilsynelatende den tryggeste med tanke på å sikre ti stikk. Den lange tenkepausen gjorde imidlertid at Thomas mente det var risikofritt å gå for overstikket. Den eneste teoretiske risikoen ved hans spilleplan er at spar konge blir stjålet. Det virker imidlertid urealistisk at syd skal være i stand til å stjele. Årsaken er at nord trolig ville lagt liten hjerter i tempo dersom han hadde hatt esset dobbel i tilfelle hans makker skulle være utstyrt med kongen singel.

Taktisk meldetriumf

Dagens spill er hentet fra kampen mellom Monaco og Sverige i åpen klasse. Helgeness og co spilte mot broderfolket i runde 30 da det virkelig begynte å dra seg til i kampen om medaljene og VM-plassene.

Det var en jevnspilt kamp hvor de to lagene vekslet på å være i ledelsen.

Før kampens to siste spill ledet svenskene 36-31. Så dukket følgende kort opp i vest:

Hva ville du meldt over en svake 2 hjerteråpning fra syd?

De fleste spiller vel innmelding 2 NT som 15-18 honnørpoeng og (semi)balansert hånd med stopper i motpartens farge?

Du har hele 19 honnørpoeng, men kjedelig fordeling og dermed begrenset stikkpotensial. Dessuten er din eneste firekortsfarge i motpartens langfarge.

Når man er for sterk for grandinnmelding må man doble først og melde grand i neste melderunde. Jeg stiller meg litt tvilende til om denne hånda er for sterk til å melde inn 2 NT, selv om du i teorien har et honnørpoeng for mye.

De nevnte negative faktorene gjør det etter min mening mulig å nedvurdere hånda til å være verdt en 15-18 NT.

Ikke alle er like begeistret for nedvurderinger, men jeg mener at om enkelte hender kan oppvurderes må det være mulig å nedvurdere andre. Særlig de trillrunde hendene med fordelinga 4-3-3-3 er jeg tilhenger av å kunne nedvurdere.

Jeg skal ikke dvele mer ved spørsmålet om nedvurdering eller ei.

Uansett står det vel mellom 2 NT og dobling på den aktuelle hånda?

Eller finnes det andre alternativer?

La oss se hva Geir Helgemo fant på:

Han valgte altså å passe på tross av at han satt med halvparten av honnørpoengene. 

Hva kan han ha tenkt?

Jeg vil tro det først og fremst er to faktorer som er avgjørende.

1. Begrenset stikkpotensial, som nevnt over.

2. Soneforholdene.

Hovedpoenget er at Geir kan se at dersom makker er tilnærmet blank står det på langt nær 2 NT.

Det ser imidlertid ut som han kan ha beita på egen hånd mot 2 hjerter i form av et sparstikk, to hjerterstikk, et ruterstikk og to kløverstikk.

Det at nord-syd er i sonen, mens øst-vest er utenfor, gjør det dessuten lukrativt å spille motspill. Dermed kan han være tilfreds dersom det går pass rundt.

Dersom det går pass fra nord vet Geir at makker Tor Helness kan holde åpent med ei dobling i siste hånd selv på begrensede verdier dersom han har kortfarge i hjerter. Det vil jo trolig være julekvelden dersom det kommer ei dobling på fra makker. Da er det bare å passe ut, lene seg tilbake og vente å se hvor dyrt det blir for motparten.

Hvis makker derimot ikke har til å holde åpent i sistehånd blir konsekvensen at det går pass rundt. Det kan fort være like greit siden det langt fra er sikkert at det står noen kontrakt egen vei.

Aktuelt gikk det pass rundt. Geir og Tor spilte motspill mot 2 hjerter og tok ei strøken beit for 100 inn. Som du ser hadde ikke Tor stort å bidra med av honnører i dette spillet.

På det andre bordet meldte svensken Johan Sylvan seg på over multiåpninga til Krzysztof Martens. Det endte med at han til slutt ble spillefører i 2 NT. I den kontrakten ble det hele fire beit.

100+200=300 ga dobbeltscore og 7 IMP til Monaco.

Som jeg pekte på en gang tidligere i mesterskapet kan pass vise seg å være en undervurdert melding.

Her lå det en taktisk vurdering bak passen. I motsatte soneforhold er det kanskje mer aktuelt å melde seg på? Det er jo nemlig ikke like innbringende å plukke beiter i motpartens kontrakt utenfor sonen dersom det står utgang egen vei.

Da soneforholdene var som de var mener jeg imidlertid det var alt å vinne på å si pass. Dersom det står 3 NT øst-vest, hvor mange sonebeit tror du det er i 2 hjerter andre vei? Passen åpner som nevnt også opp for jackpotvarianten dersom makker har til å doble opp.

Typisk for spill som dette er at det lønner seg å la motparten spille kontrakten, fordi det ikke står særlig mange stikk hverken ene eller andre veien. Det er med andre ord fort gjort å gå beit uansett hva man prøver på.

I åpen klasse gikk faktisk samtlige bord beit i en eller annen kontrakt. På 11 av bordene var det nord-syd som spilte kontrakten, mens det var øst-vest som fikk den utakknemlige jobben med å gå beit på de resterende 25 bordene.

Det siste spillet i kampen gikk ut og dermed vant Monaco knepent 38-36.

Sverige kunne imidlertid juble høyest av disse lagene etter siste kamp. De tok nemlig sølvet, mens Monaco endte på fjerdeplass. Det betyr at begge lagene er klare for neste års Bermuda Bowl (VM). Siden Norge dessverre ikke klarte å kvalifisere seg får vi vel ta til takke med å følge litt ekstra med disse to lagene.